Xylitol je druh sacharidu (cukru), který se běžně nachází v ovoci, zelenině, v obilovinách, ale i ve dřevě stromů. Získává se zpravidla z kukuřice a z březové kůry, proto se mu také přezdívá trefně „březový cukr“. Někomu se může zdát tento termín příliš chemický, synteticky vyrobený a tito lidé v tom budou spatřovat cosi nepřirozeného a škodlivého, ale je to opravdu jen pojmenování – názvosloví pro přirozeně se vyskytující látku, podobně jako například vitamín C – kyselinu askorbovou v ovoci a zelenině.
Na otázku Xylitol kde koupit Naklíčeno lze odpovědět snadno – v prodejnách zdravé výživy, neboť do zdravějšího alternativního sortimentu potravin prostě patří.
V současné době se přidává do zubních past a žvýkaček, neboť bylo na základě mnoha výzkumů prokázáno, že snižuje množství zubního plaku, a výskyt kazu. Běžný cukr v ústech podporuje množení bakterií (bakterie jej využívají pro svou potravu, rozkládají jej a tím tzv. fermentují), ovšem Xylitol bakteriím nechutná. U klasického cukru vzniká fermentačními procesy v ústech kyselé prostředí a zásadité pH slin tuto kyselost nestačí pokrýt, čímž se narušuje zubní sklovina a vzniká zubní kaz. Mnoho rozmnožených bakterií také pokrývá povlakem (plakem) dásně, ty se postupně odhalují a nastává proces známý jako paradentóza.
Xylitol je tedy šetrnější k našim zubům a dásním, ale to není vše. Vykazuje zhruba o necelou polovinu méně kalorií než bílý řepný cukr a může tedy prospět lidem s nadváhou, ale i diabetikům zčásti jako alternativní sladidlo. Důležité je ovšem si uvědomit, že jde o látku pouze podpůrného charakteru, která neobsahuje žádné další výživové prvky, jako jsou minerály a stopové prvky, enzymy atd. Příjem tohoto sladidla bychom tedy měli redukovat a užívat jej v rozumné míře. Poslouží jako alternativní sladidlo vůči řepnému cukru např. v zákuscích a dezertech, ale nenahrazuje pestrou stravu. Dezerty zkrátka patří na náš stůl jen jako doplněk, zatímco hlavní podíl výživy musí tvořit celozrnné obiloviny, luštěniny, zdravé tuky, ořechy a semena a ovoce se zeleninou.